10. 1. 2022
Slanje e‑pošte

Kako se osloboditi neželjene pošte u e‑mailu

Spam nije samo dosadan, već i opasan za Vaš računar. Pokazaćemo Vam kako se možete efikasno braniti.

Webglobe

Na primer, lepe devojke, veći penis, ekstra efikasna vijagra, popust na baštenski alat, erotski izlasci, lažne fakture, nigerijska pošta o čudesnom nasleđu… I tako bismo mogli da nastavimo u nedogled. Ovo je sve spam. Količina tereta koji ulazi u naše mail naloge je ogromna. U 2008. godini spam je činio 92% svih poruka. Prošle godine bilo ga je "samo" u svakoj drugoj poruci e‑pošte. Hajde da vidimo šta je to i kako dodatno smanjiti količinu neželjene pošte u prijemnom sandučetu.

Istina je da je smanjenje količine neželjene e‑pošte samo relativno. Zapravo, dosadne poruke se nisu smanjile, samo se povećao broj korisnika e‑pošte. To je zato što se svake godine doda oko 100 miliona korisnika e‑pošte tako da se njihov broj povećao približno za 40% u poslednjih 10 godina.

Zašto spam

Spam se može podeliti u tri osnovne kategorije prema namerama pošiljaoca:

  1. Reklamna e‑pošta

Srećemo ih svaki dan. Ovo su posebne ponude i popusti na baštenske lopatice i sekire. Neko nam šalje marketinške e‑poruke i obećava da će ostvariti finansijski profit ili povećati svest o brendu. Takve poruke stižu na Vaš e‑mail, a da Vi nikada niste poslali pošiljaocu svoju adresu.

  1. Lančana e‑pošta

Ove poruke šire lažne informacije i apeluju na primaoce da ih proslede. Danas je ova objava prvenstveno namenjena starijoj generaciji. Pošiljaoci dezinformacija putem e‑pošte pretpostavljaju da mogu da zavire i kod starijih. Tipičan slučaj upotrebe (tačnije, zloupotrebe) lančanih mejlova su poslednji predsednički izbori kada je jedna stranka pokušala da naruši ugled svog protivnika.

  1. Štetan sadržaj

Poslednja i najopasnija vrsta neželjene pošte. Možete je prepoznati, na primer, po nepravilnoj upotrebi Vašeg jezika. Takvi izveštaji se često prevode samo pomoću automatskog prevodioca i nude lako upoznavanje i slične atrakcije. U većini slučajeva, Vaša aplikacija za poštu ih filtrira i premešta u fasciklu za neželjenu poštu.

Kako prepoznati neželjenu poštu

U većini slučajeva, logično rezonovanje Vam je dovoljno. Ako nikada nisam učestvovao u lutriji, teško da mogu da dobijem nekoliko miliona na njoj. Kada Vam neko iz Vaše banke kaže da uplatite dug na taj račun, proverite domen sa kojeg je poslata e‑poruka. Ako Vaša banka ima web sajt csob.cz, ne bi trebalo da primate poruku od te banke sa domena koji nije csob.cz. Često postoje male razlike u domenima, kao što su csob.ch ili cs-ob.cz, pa budite pažljivi.

Šta sa njim?

Ni u kom slučaju ne preuzimajte priložene priloge niti otvarajte linkove. Rizikujete da preuzmete zlonamerni malwer na svoj računar što će Vam napraviti problem. U najboljem slučaju, završićete tako što ćete kliknuti na link na lažnoj web stranici. Ako pristupate takvom sajtu, nemojte unositi nikakve sigurnosne podatke (identifikacioni broj, lozinku, itd.) i proverite da nije falsifikat. Kliknite na ikonicu u obliku „katanca“ na traci za URL i proverite da li web sajt ima važeći SSL sertifikat (pogledajte sliku).Ako prepoznate poruku kao neželjenu poštu, nemojte je izbrisati! Umesto toga, samo je premestite u fasciklu za neželjenu poštu gde pripada. Ovo će Vam pomoći da filtrirate svoje poruke kako biste bolje prepoznali takvu vrstu poruke i automatski je premestili u neželjenu poštu. Ako želite da prosledite neželjenu poštu nekom od servisa za neželjenu poštu (provajder servisa e‑pošte, crne liste e‑pošte itd.), nemojte prosleđivati poruku pomoću dugmeta „Prosledi“ već prosledite ovu poruku u prilogu i komentarišite stanje u samom sadržaju poruke.

Najbolja zaštita od neželjene pošte

Uverite se da Vaš email klijent ne preuzima automatski udaljeni sadržaj i slike. Outlook ili Thunderbird automatski blokiraju udaljeno preuzimanje sadržaja, ali drugi programi možda neće. Ako automatski preuzimate udaljeni sadržaj, pošiljalac može saznati više informacija o Vašem uređaju (IP adresa, tip uređaja, pretraživači itd.) i može bolje formulisati druge poruke tako da izgledaju uverljivije.

Kada imate blokirana automatska preuzimanja, svaku poruku možete otvoriti u tekstualnom obliku i nema opasnosti po Vas. Slobodno proverite da li je poruka neželjena ili ne, a zatim odlučite da li želite da preuzmete udaljeni sadržaj.

Nasuprot tome, ako želite da automatski preuzmete udaljeni sadržaj u programu Outlook, kao što je ponuda nedeljnih popusta u Vašoj omiljenoj e‑prodavnici, možete da isključite ovu funkciju samo za određeni izvor. Uputstvo kako se to radi je na web sajtu Microsoft.

Kako rešiti dosadno oglašavanje

Većina pošiljalaca prilaže vezu na kraju e‑pošte na kojoj možete da otkažete pretplatu. Međutim, dešava se da ne postoji način za odjavu; u tom slučaju ne preporučujemo stavljanje pošiljaoca na takozvani blacklist (crnu listu). Ovde je opisan način kako da stavite pošiljaoca na crnu listu u programu Outlook.

Autor članka
Webglobe


Bilo da ciljate na određene kupce ili na ceo svet, mi ćemo Vas opremiti efikasnim arsenalom.

Delite članak