5. 10. 2022
Rečnik IT pojmova:

IT rečnik: Šta je domen? Ovo je prvi korak do tvog web sajta ili web stranice

Ako želiš da imaš svoj web sajt, pre ili kasnije naići ćeš na pojmove kao što su domen, hosting, i slični. Kako bi razumeo/la njihovo značenje, pripremili smo za tebe IT Rečnik ti sve detaljno objasniti.

 

Webglobe

Internet domen je, prosto rečeno, adresa na kojoj se nalazi tvoj web sajt.

Internet je poput velikog grada, povezanog mrežom ulica i puteva. Svaki sajt predstavlja jednu kuću u tom gradu, a svaka takva kuća naravno mora imati svoju adresu kako bi posetioci mogli da je nađu. Ta adresa je upravo internet domen.

Internet domen je ono što sledi nakon www… Na primer, naš domen je webglobe.rs.

U IT rečniku domen označava IP adresu.

IP adresa je složeni numerički kod koji se dodjeljuje svakom uređaju povezanom na internet. IP adresa je broj na kojem se nalazi tvoj web sajt, ali takav bi broj bilo teško zapamtiti i zato su stvoreni domeni koji u suštini prevode taj broj u lako razumljive reči.

Je li URL isto što i internet domen?

Internet domen, IP adresa, URL adresa… Sve je to povezano, ali može biti pomalo zbunjujuće za početnike. Webglobe.rs je domen (i to nacionalni domen), ali www.webglobe.rs je već URL adresa.

Dakle, u čemu je razlika? URL adresa je potpuni unos www stranice, koji možeš pronaći u search bar-u. 

Osim tog početnog www, sastavni delovi URL-a su naziv domena i adresa pod-stranice (nju navodimo posle kose crte).Ovaj članak www.webglobe.com/blog/sta-je-domen ima URL adresu: www.webglobe.com/blog/sta-je-domen Ako želiš da kupiš domen od Webglobe-a, samo upiši www.webglobe.com/domeni u svoj pretraživač. 

Šta je prilagođen domen

Šta je internet domen, a šta URL? Domen je adresa web stranice koju upisuješ u pretraživač koristeći URL.

Nivoi domena: kako oni utiču na cenu i uspeh tvoje stranice?

Videli smo šta je internet domen. Hajde sada da vidimo šta sve sadrži jedan domen. 

Kao što se tvoja kućna adresa sastoji od poštanskog broja, ulice i kućnog broja, tako i naziv tvog domena ima 3 različita nivoa. 

TLD ili domen prvog reda


Najopštiji deo domena koji tvoja web stranica deli s hiljadama drugih je takozvani TLD (Top Level Domain). Tehnički se to naziva domen prvog reda, "domenski sufiks" ili "domenska ekstenzija."

TLD je nešto poput broja za usmeravanje. Zahvaljujući njemu, poštar zna u kojem smeru treba da ide da bi došao do tvoje kuće (odnosno tvog domena). Postoje nacionalni domeni, ali i drugi… 

Većina zemalja ima svoj završetak za domene. 

Evo jednostavnog objašnjenja za pitanje šta je nacionalni domen. 

Nacionalni domen Nemačke je .DE, Velike Britanije je .UK itd.


Osim nacionalnih domena, postoje i druge geografski domeni, kao što je .EU za celu Evropu ili .WIEN za Beč. 

Međutim, to ne znači da moraš da imaš austrijski domen samo zato što gradiš web sajt u Austriji. Nijedan zakon te na to ne obavezuje. Slobodno koristi bilo koji TLD.

A ako stvarno želiš da se istakneš imenom svog domena, odaberi nešto autentičnije poput .BEER, .SPACE, .HOCKEY, .PIZZA. Ovde možeš istražiti sve ostale TLD domene.


TLD u osnovi određuje koliko će te koštati registracija domena. Domenske ekstenzije iznajmljuju se kao i zemljište u gradu. Poput gradova, domeni prvog reda su unosni na razne načine. 

Šta sadrži aomen – nacionalni domeni i domeni drugog reda

Domen drugog reda

Sada kada znaš šta je web domen, treba naučiš i šta je domen drugog reda.

Domen drugog reda je naziv tvoje web stranice. Dakle, u našem slučaju to je Webglobe.

Domen drugog reda određuje uspeh tvog brenda kod tvojih kupaca pa naziv domena treba da odabrati mudro.

Možeš pustiti mašti na volju, a ako je tvoj idealni domen dostupan, ne oklevaj s registracijom da ti ga neko ne bi zakupio.

Registracija domena jednostavna je poput kupovine u supermarketu. Ako želiš da saznaš više o ovoj temi, pročitajte naš članak kako kupiti domen.


Kako treba da izgleda domen da bi tvoj sajt zaista bio vidljiv na internetu? Ovaj članak pomoći će ti da odabereš najbolje ime za svoj domen.

Domen trećeg reda

Ne, domen trećeg reda nije www. Tvoja kuća može imati više ulaza kao i tvoja web stranica.

Domen trećeg reda praktično služi za proširenje tvog domena na pod-domene. Pomaže ti da tvoj web sajt bude organizovaniji.

Na primer, možeš koristiti domen trećeg reda za:

  • više jezičnih varijanti na jednom sajtu (sk.web.com, eng.web.com, itd.)
  • sopstvenu stranicu za e‑trgovinu (eshop.web.com)
  • odvajanje bloga od ostatka web sajta (blog.web.com, magazin.web.com)


Kako funkcionišu domeni kada tražiš web stranicu na Internetu?

Sada kada imamo osnovno razumevanje domena, možemo dati još precizniju definiciju.

Drugi najvažniji pojam, odmah nakon domena, je web hosting. Sledeći deo Rečnika informatičkih pojmova biće detaljnije posvećen hostingu, ali hajde da sada navedemo osnovnu definiciju hostinga. Web hosting je mesto gde je pohranjen/skladišten tvoj web sajt.

Dakle, domen je adresa koja jasno identifikuje ovo mesto na internetu.

Domen i hosting ne idu jedno bez drugog. Domen bez web hostinga samo je prazna adresa na internetu, a web hosting bez domena samo je nepopunjen prostor na hard disku.

Dakle, šta se događa u trenutku kada netko upiše URL tvog domena u pretraživač? 

Kako web sajt pohranjen na tvom web hostingu dolazi do monitora nekog tamo računara?

Domen - šta je to u poređenju s IP adresom

Računar prvo mora prevesti domen u IP adresu. Ključ IP adrese čuva DNS server. Odakle god da se pristupa tvom sajtu, prvo se šalje zahtev serveru na kojem je pokrenut tvoj web hosting, a odatle se podaci šalju natrag na računar, što zajedno čini tvoj web sajt.


Šta je domen bez web hostinga? Samo prazna adresa. Zato ti Webglobe nudi oba zajedno. Prilikom naručivanja web hostinga od nas, možeš odmah odabrati i domen.

U sledećem poglavlju Rečnika informatičkih pojmova detaljno ćemo objasniti šta je web hosting.

Autor članka
Webglobe


Bilo da ciljate na tržište u regionu ili na ceo svet, mi ćemo Vas opremiti efikasnim alatima za rast Vašeg biznisa na internetu.

Delite članak