Kako promeniti vlasnika domena?

Za promenu vlasnika domena potrebno je izabrati kontakt novog vlasnika kroz korisnički nalog i verifikovati promenu preko emaila.

Promena se ne može izvršiti bez ovlašćenja trenutnog vlasnika domena. Ako ovaj entitet više ne postoji (preduzeće je prestalo sa radom, lice je umrlo i domen nije deo ostavinskog postupka), promena se ne može izvršiti.


Samo ovlašćeni platilac/administrator domena može da pokrene promenu vlasnika na mreži.


 1. Prijavite se na svoj korisnički nalog na admin.webglobe.rs. Promena se može pokrenuti samo sa korisničkog naloga preko koga je domen registrovan.
 2. Prvo se uverite da imate novi ID kontakta vlasnika na svom nalogu. Ovo možete pronaći u meniju u odeljku Moj nalogKontakti za registraciju – https://admin.webglobe.rs/reg-contacts
  1. ako ne vidite ID kontakta na listi, samo ga uvezite na listu – Import
  2. ako novi vlasnik još uvek nema ID kontakt, onda ga kreirajte https://admin.webglobe.rs/reg-contacts/create  .
 3. U meniju ponovo kliknite na Usluge, na listi ćete pronaći domen za koji treba da promenite vlasnika i kliknite na njega. Dole, u detaljima o domenu, u odeljku Kontakt domena, izaberite Promeni vlasnika
 4. Izaberite željeni kontakt, a zatim metod autorizacije  • Verifikacija putem emaila – email za verifikaciju se šalje trenutnom i budućem vlasniku i moraju ga potvrditi obe strane.
  • Pomoću beležnika / obrasca – šalje se na e‑mail adresu unetu u polje adresa E‑pošte za slanje obrasca. Obrazac će potpisati kontakt trenutnog i novog vlasnika. Potpisi moraju biti zvanično overeni. Overeni obrazac nam pošaljite poštom. U slučaju pravnog lica, priložiti kopiju izvoda iz Privrednog registra. Potvrđeni obrazac mora biti dostavljen kompaniji Webglobe s.r.o. najkasnije u roku od 1 meseca od dana generisanja naloga.   Pažnja!

  Promena vlasnika neće promeniti kontakt za plaćanje. Da biste promenili platioca/administratora posetite Promeni kontakt za plaćanje


  Procedure se mogu razlikovati za različite domene, u zavisnosti od specifične ekstenzije. Za neke ekstenzije promenu rešava direktno centralni registar, za neke domene postoje posebni obrasci i slično. Ako vršite promenu vlasnika za druge ekstenzije osim.rs.cz,.eu,.sk ili generičkih domena, konsultujte se u vezi sa promenom putem e‑maila helpdesk@webglobe.rs


  Pošaljite nam sledeće informacije u svojoj prijavi:


  • lista domena
  • detalji o novom vlasniku (organizacija, kontakt ime, adresa, e‑mail, telefon)
  • za neke TLD-ove, od Vas se takođe može tražiti i da dostavite dokaz, na primer, izvod iz Privrednog registra, broj lične karte/pasoša itd. 

Delite članak

Uđite u svet domena

Svakom dobrom web sajtu su potrebni domen i kvalitetan hosting. Budite na mreži sa nama.