fbpx

Webglobe

Vaš internet uspeh počinje sa pravim domenom!

Nacionalni internet domen ukazuje na teritorijalnu pripadnost i zato je važan element internet identiteta svih čija je delatnost vezana za Srbiju.

Naziv internet domena formira web adresu vašeg sajta i adresu vaše e-pošte i zato predstavlja važan deo vašeg identiteta na internetu, odnosno identiteta vaše kompanije. Izbor i registracija prepoznatljivog naziva internet domena su prvi koraci u stvaranju internet identiteta i razvoju poslovanja putem interneta.   

Naša zemlja ima dva nacionalna internet domena: .RS i .СРБ

50% Popusta na hosting

Uz kupljen domen osigurajte sebi 50% popusta na sve hosting pakete.

.RS je latinični nacionalni internet domen najvišeg nivoa, u formi međunarodne dvoslovne oznake države (country code top-level domain, skraćeno ccTLD).

.СРБ je ćirilični nacionalni internet domen najvišeg nivoa, čiji se nazivi pišu slovima van engleskog alfabeta i zato spada u grupu domena sa internacionalizovanim nazivima (Internationalized Domain Name), skraćeno IDN ccTLD.

Prednosti registracije naziva nacionalnih .RS i .СРБ domena

1.Vidljivost

Internet pretrage su dobrim delom zasnovane na geolociranju, tako da web sajtovi na lokalnom domenu i lokalnom jeziku i pismu imaju veće šanse za bolje pozicioniranje u rezultatima lokalnih internet pretraga. Shodno tome, internet pretraživači daju prednost sajtovima na .RS i .СРБ domenima na upite iz Srbije. Naravno, svi domeni su podjednako vidljivi globalno, ali samo nacionalni domeni imaju prednost u lokalnim pretragama.

2. Raznovrsnost

U okviru nacionalnih domenskih prostora imate veći izbor slobodnih i potencijalno zanimljivih pojmova za nazive internet domena. Oni mogu da se registruju na dva pisma skoro svih jezika koji se govore na teritoriji Srbije.

3. Prepoznatljivost

Sajtovi na .RS i .СРБ domenima prepoznaju se kao domaći, namenjeni prvenstveno srpskom tržištu. Upečatljiv naziv nacionalnog internet domena predstavlja dobru polaznu osnovu za izgradnju uspešnog prisustva na internetu.

4. Bezbednost

Omogućene su čak tri vrste zaštite naziva domena, pri čemu svaka od njih zahteva dodatnu proveru i odobrenje pristupa podacima o domenu.

5. Lokalna podrška

Usluga registracije naziva nacionalnih domena vrši se isključivo u Republici Srbiji, pa se i sve naknade plaćaju u dinarima. Komuniciramo na srpskom jeziku, pa je mnogo lakše objasniti sve nedoumice i tražiti potrebne informacije, i sve to u okviru svog radnog vremena (korisnički servis nije u nekoj drugoj vremenskoj zoni).

Ko može da registruje nacionalne .RS / .СРБ domene:

.RS

.СРБ

svi zainteresovani korisnici, bez obzira na to da li su pravna ili fizička lica

.CO.RS

.ПР.СРБ

poslovni korisnici (pravna lica i preduzetnici)

.ORG.RS

.ОРГ.СРБ

poslovni korisnici koji su neprofitne organizacije

.EDU.RS

.ОБР.СРБ

poslovni korisnici koji su obrazovne ustanove i organizacije

.IN.RS

.ОД.СРБ

fizička lica

Kako da zaštitite vaš domen?

Siguran režim (Secure Mod)

Za svaku promenu kritičnog podatka o domenu (promena DNS servera, uključivanje punog prikaza podataka u WHOIS-u, izmena podataka o administrativnom kontaktu…) zahteva potvrdu administrativnog kontakta za domen. Upotreba ove zaštite je besplatna.

Zaključavanje na strani Registra (Registry Lock)

Ovaj vid zaštite domena uvodi dodatni nivo provere za otključavanje ovako zaštićenih domena i vršenje izmena nad njima. To praktično znači da svaki zahtev za izmenama nad domenima za koje je aktivirano zaključavanje na nivou Registra podrazumeva ručnu proveru autentičnosti zahteva, što praktično eliminiše mogućnost zloupotrebe i „krađe“ domena. Upotreba ove zaštite se plaća po važećem cenovniku.

Zaključavanje na strani klijenta (Client Side Lock ili Registrar Lock)

Ova vrsta obezbeđivanja domena je poznata i kao zaključavanje na strani ovlašćenog registra (Registrar Lock) i podrazumeva zabranu svih izmena nad domenom koji se nalazi u ovom statusu, osim produženja registracije. Da bi se bilo koja promena izvršila neophodno je da se domen prvo otključa.Upotreba ove zaštite je besplatna.

Vaš internet uspeh počinje sa pravim domenom!

50% Popusta na hosting

Uz kupljen domen osigurajte sebi 50% popusta na sve hosting pakete.

Registruj domen sada!