fbpx

Webglobe

WHOIS baza podataka i zaštita privatnosti

WHOIS baza podataka

Za svaki internet domen postoji javno dostupna WHOIS baza podataka u kojoj se nalaze podaci o vlasniku, administratoru i tehničkom kontaktu za svaki domen. Podaci se unose prilikom registracije domena i moraju biti ažurni jer registri domena zadržavaju pravo da otkažu registraciju domena ako zaključe da su podaci netačni ili zastareli.

Proverite WHOIS podatke za željeni domen:

Zaštita WHOIS podatka

Ako želite da zaštitite vaše podatke koji se nalaze u WHOIS bazi podataka, to možete učiniti poručivanjem dodatne usluge za domen zaštita WHOIS podataka . U tom slučaju javno dostupna WHOIS baza podataka neće prikazivati vaše podatke sve dok imate aktiviranu opciju zaštite podataka za određeni internet domen.

Zašto je dobro zaštiti WHOIS podatke

WHOIS baze podataka se sve više koriste od strane automatizovanih botova, virusa, hakerskih skripti radi prikupljanja informacija koje se kasnije koriste za slanje marketinških poruka, poruka sa lažnim (vašim) identitetom vašim partnerima i/ili zaposlenima u vašoj firmi i za mnoge druge zloupotrebe podataka. Način da sprečite zloupotrebu vaših ličnih ili kompanijskih podataka je zaštita WHOIS podataka.

Kako se aktivira zaštita WHOIS podataka

Usluga zaštite WHOIS podataka se aktivira za određeni domen na period od jedne ili više godina. Zaštitu privatnosti možete poručiti:

  • Prilikom registracije novog domena, tako što obeležite dodatnu opciju “zaštita privatnosti”
  • Ili za već postojeći domen.