fbpx

Webglobe

Nadogradnja PHP verzije


Nadogradnja PHP verzije je neophodna kako bismo osigurali da su svi naši serveri ažurirani, nemaju ranjivosti i da su bezbedni.

Nastojimo da našim klijentima pružimo najbolju uslugu i najnoviju tehnologiju web hostinga. 

S tim u vezi, PHP verzije starije od 7.4 će biti uklonjene i svi hosting nalozi će biti prebačeni na novije stabilne PHP verzije 8.x

Šta je potrebno da uradite?

Nadogradnja PHP verzije je velika promena i zato preporučujemo da proverite da su sve prilagođene pisane aplikacije/sajtovi koje hostujete kod nas u potpunosti kompatibilne sa nekom od novijih PHP verzija. Molimo da se u vezi ovoga obratite svom webmasteru/programeru, odnosno osobi koja održava vaš sajt/aplikaciju. 

Razumemo da promene kôda i provere kompatibilnosti zahtevaju vreme, s toga vas obaveštavamo da je krajnji rok za nadogradnju na noviju PHP verziju 1.6.2024.

Kako sam da promenim PHP verziju?

U slučaju da preporučena provera kompatibilnosti i nadogranja PHP verzije nije izvršena sa vaše strane, automatska nadogradnja biće urađena nakon 1.6.2024.
Ovo može izazvati da vaša web prezentacija ima poteškoća u radu zbog nekompatibilnosti, zato je bitno da vi ili neko ko održava istu izvrši neophodne provere kako bi nadogradnja PHP-a prošla uredno i bez problema.

Koje su prednosti nadogradnje PHP verzije?

Bolja bezbednost – Osnovni razlog za ažuriranje je upravo bezbednost. Novije verzije su bolje u borbi protiv napada. 

Brže web stranice – Novije verzije PHP-a su brže. PHP 8.x je znatno brži od prethodnih verzija.

Nove funkcije i poboljšanja – Kao i kod svih ažuriranja, novija verzija uključuje nove funkcije i poboljšanja.

Životni ciklus PHP-a?

Sve PHP verzije imaju životni ciklus od oko tri godine, nakon čega više nisu podržane. Nakon prvog puštanja, PHP verzija je aktivno podržana naredne dve godine. Kada PHP verzija dostigne kraj svog životnog veka, više se ne ažurira, tako da nakon toga više nije bezbedna za korišćenje.

Kako promena PHP-a utiče na vašu web prezentaciju? 

Ako je vaša web prezentacija kreirana pomoću HTML-a, onda nadogradnja PHP-a ne utiče na njen rad.

Takodje, ako je vaša web prezentacija napravljena pomoću PHP-a i kôd je kompatibilan sa novom verzijom PHP-a, ona će funkcionisati isto ili bolje.

Medjutim, ukoliko koristite kôd koji je zastareo i nije podržan u novijoj verziji PHP-a, onda će vaša web prezentacija generisati greške i možda će potpuno prestati sa radom. Na primer, ako niste ažurirali svoj CMS na najnoviju verziju ili ako vaša web prezentacija koristi prilagođeni kôd čije ažuriranje nije jednostavno. U tom slučaju, potrebno je da ažurirate kôd da biste ga učinili kompatibilnim.

Vaš Webglobe tim

  • Baza znanja
  • cPanel
  • Domeni
  • Email
  • Usluge